Pages

Wednesday, 9 January 2013

DEMI MASA

  MASA = EMAS


 Sejak dari zaman sekolah lagi kita dah terbiasa dengan perumpamaan ni kan..
 
MASA ITU EMAS!!
 
Apa maksudnya??
 
Masa kita tak nampak, tapi kalau pakai gelang emas..
Mesti semua orang nampak kan!!
 
BUAT LAWAK KE NI??
 
Oh tidak!!
 
Actually, Ja dapat idea nak blog pasal ni sebab nowadays tak ramai yang menghargai masa..Citernye camni..my students..janji nak jumpa pukul 10 am..tapi tak muncul-muncul until 12pm..Sebenarnya..tak datang pun!! Mungkin, students tu ada hal kot..But, at least inform le kan.. Penat jugak menunggu kalau yg ditunggu tak nampak batang hidungnya..Kalau nak diikutkan..asalnya Ja ada nak pergi ke suatu tempat..tetapi..students ni beria-ia nak jumpa..So, Ja postpone le dulu..Alih-alih..dua-dua x jadi!! Hah!!Kan dah rugi..Teringat time sekolah dulu-dulu, ada seorang cikgu Ja cakap..Jangan pakai jam tangan yang berharga..Kalau tak pandai menghargai masa!!  Ye le..Jam kat tangan bukan main lagi..Mahal gitu..Tapi, tak utilize betul2.. 
 
 
So, Ja rasa ini juga kewajipan untuk kita sama ingat-mengingati!!
 
Masa itu emas..Maksudnya ia sangat-sangat berharga..Teringat one of my earliest entry which is about THE POWER OF NOW. Bagi yang nak berjaya, PELUANG & MASA adalah dua perkara penting yang perlu kita cipta & gunakan serta-merta.  Janganlah kita sia-siakan masa yang ada..Yang berlalu tak mungkin kita undurkan kembali..Budaya 'ESOK MASIH ADA' hendaklah dibuang jika kita nak berjaya..& JANGAN BERTANGGUH-TANGGUH LAGI'..This is also a reminder for me k!!
 
 
masaedit
 
 
So guys, tak kira dalam apa-apa aspek sekalipun, i.e solat..study..even nak berbisnes pun..kita perlu mendahului masa atau paling kurang menepatinya..Setuju tak??
 
Jom hayati lirik kat bawah ni!! Make ur own music k!!
 
Demi Masa
by RAIHAN
 


Demi masa...
Sesungguhnya manusia kerugian
Melainkan...
Yang beriman dan beramal soleh

Demi masa...
Sesungguhnya manusia kerugian
Melainkan...
Nasihat kepada kebenaran dan kesabaran

Gunakan kesempatan yang masih diberi
Moga kita takkan menyesal
Masa usia kita jangan disiakan
Kerna ia takkan kembali

Ingat lima perkara, sebelum lima perkara
Sihat sebelum sakit
Muda sebelum tua, kaya sebelum miskin
Lapang sebelum sempit
Hidup sebelum mati

Demi masa...
Sesungguhnya manusia kerugian
Melainkan...
Yang beriman dan beramal saleh

 
Luangkanlah masa kita dengan sebaik mungkin..
JOM lakukan sesuatu dengan niat semua tu IBADAH..
Pasti kita akan lakukan dgn istiqamah..
Penghargaan manusia & KEREDHAAN Allah pasti di genggaman
..Amin.. 
 
 Lots of love,
Muhaniza Zainal
013-9200546

No comments:

Post a Comment